Stedsnavnprosjekt

Bli med på Gjerpen Historielags
stedsnavnprosjekt

Historiejakt for hele familien!


Denne sommeren og høsten inviterer Gjerpen Historielag til en spennende jakt for hele familien. Den eldre generasjonen får oppgaven med å huske stedsnavnene i nærmiljøet, og å finne fram til disse stedene. De yngre kan med sine mobiltelefoner finne nøyaktig posisjon på stedene, og sammen kan dere bidra til å ta vare på en viktig del av lokalhistorien vår!


Stedsnavn har i uminnelige tider hjulpet våre forfedre til å finne fram. Nå havner stadig flere stedsnavn i glømmeboka, og vi overlater stifinner-jobben til elektroniske medier, som f eks GPS.

Nå vil vi i Gjerpen Historielag bruke ny teknologi til å ta vare på de gamle stedsnavnene – og du kan bli med på dugnaden for å få navnene fra nærområdet ditt på kartet!


Skien kommune har allerede samlet en mengde stedsnavn, og lagt dem inn på kart.  En «krumtapp» i vårt prosjekt, Christian Borchgrevink-Vigeland, har dessuten laget en unik oversikt over gruver, skjerp etc i Gjerpen

(se https://gjerpenhistorielag.no/gulsetmarka.html ). Han og Sigurd Laland i Skien kommune får viktige oppgaver med å viderebringe de navnene, opplysningene og kartreferansene som vi nå skal registrere.

Fremgangsmåten for å finne kommunens stedsnavnkart har du her.
Slik gjør du ute i terrenget:

Finn fram appen Google Maps (eller invitér med en som har den på telefonen eller nettbrettet sitt), og legg turen innom jorder, kulturminner, åser og fjell, stier og bekker osv. som du mener bør få navnet sitt på kartet. En blå prikk på Google Maps forteller hvor du befinner deg. Hold fingeren på dette punktet til prikken blir en rød «knappenål». Da vil kartreferansen komme opp under «Festet knappenål» på iPhone, litt annerledes på andre telefonmerker. Skriv opp kartreferansen (en tallgjengivelse av en geografisk posisjon, f eks 59.2288125, 9.6326675) og stedsnavnet.

Når du kommer hjem kan du enten bruke dette skjemaet for å sende oss alle opplysningene direkte:

https://bit.ly/stedsnavn2021 - eller du kan skrive ned opplysningene dine på vedlagte skjema, og sende dem på epost til gjerpen@gjerpenhistorielag.no.

Send gjerne også med bilder og historiske opplysninger om stedet.

 

Nå blir det opp til oss å sørge for at enda flere lokale navn kommer på kartet, slik at de ikke blir glømt! Kommunen er klar til å ta vare på dette materialet, og til å gjøre det tilgjengelig for oss alle via enkle nettløsninger. Målet er at vi – via telefon og nett – skal kunne finne fram til en masse spennende steder i Gjerpen.  Dessuten er både Kartverket og Språkrådet interessert i prosjektet vårt!


Vennlig hilsen

Per Simon Mustvedt

prosjektansvarlig i Gjerpen Historielag

 

 

PS:

Stedsnavn er viktige for å forstå historien, og du kan lese mer om stedsnavn her: https://www.sprakradet.no/Sprakarbeid/Stedsnavn/Lar-meir-om-namn/Artiklar/Stedsnavn/

Last ned skjema for registrering på papir

eller last ned
Elektronisk skjema

Hestevandringen i vestmarka

En av gruvene til Fossum Jernverk

Flydrop fra krigen

Helleristning på Wattenberg