En utflukt til Skrehelle

En utflukt til Skrehelle

Fremskridt 27/4 -1894

Fra Hans Aas’ samling)

 

Det var en sommerdag i juni, da vi drog afsted. Vi var 8 i følge, og veien oppover gikk hurtig med munter passiar. Hvor behagelig det var å gå gjennem de friske, grønne marker forbi Gjerpens kirke og nedover til Børsesjø. Det er så stilt, så fredelig, ingen bevegelse, intet liv, nattens skygger er om en, – og dog, hvilken natt, trærnes og blomsternes ånde fyldte luften med søt vellugt, og aftens kjølighet virkede opplivende og forfriskende efter den hete dag.


Vi går forbi Børsesjø opp gjennem skoven til Fjelddalen. Det er midnatt og skoven sover. Stilheten er næsten trykkende, man går forsigtig, bange for å gjøre nogen støi; det er, som om vi er de eneste levende væsener. Det var meningen, vi skulde være på toppen av fjeldet, når solen randt, men i nattens løb er himlen blevet lett overskyet, så vi havde intet håb, om å få se soloppgangen. Vi gav oss derfor god tid, for når det var skyet, kunde det jo gjøre det samme, hva tid vi kom opp, og da vi er trætte efter den lange marsch, leirer vi oss et stykke ovenfor Fjelddalen ved foten av fjeldet, der lik en veldig jette kneiser mot den triste himmel. Den korte natt er vel forbi, og naturen vågner; fuglene, blomsterne – alting vågner til fornyet liv. Vi er ikke længer alene. Det knyr av levende væsener rundt om oss, i luften, på marken, i trærne.


Efter en kort rast stiger vi igjen oppad. Ensomheten er ikke længer trykkende, og under latter, sang og snakk går oppstigningen hurtig, og varme og forpustede kommer vi opp, men da er solen alt et langt stykke over horisonten, som her oppe er en ganske anden end den der nede i den støvede, kvalme by. Hvor luften her oppe er ren og lett; trættheten er som strøget av oss, og utsigten er overvældende. Gjerpen ser ut som en liten grøn slette med små dukkehus strøet utover; fjorden snor seg som et grått bånd utover mot havet, som længst der ute flyter sammen med den grå himmel. Det er et stort, mægtigt billede, som er rullet opp for våre blikk. Skovklædte åsrygger, der dog likner små børn i sammenligning med den kjæmpe, hvorpå vi befinder oss langt bortover. Kun et fjeld rager opp i den samme høide; Vealøs, som står der borte og bryster seg og måler sin kval. Men vi får trøste oss med, at avstanden er så stor, at de ikke kan ryke sammen. Længe har vi sittet og stirret, snakket og beundret, og uten at vi vet av det er klokken blevet 12, og vi vækkes opp av vår behagelige stemning ved nogle regndråper, som slider seg løs fra de tunge, blyfarvede skyer, og en isende vind begynder å blåse opp i høiden. Nu var det på tide å begi seg på hjemveien, og det gjorde vi da også i en fart.


Men nu begyndte det å styrtregne og inden vi var halvveis nede av fjeldet, var vi gjennemvåte, og våre dragter hang i lasser om oss. Vi havde nu valgt den korteste vei, og nedover de bratte skråninger sprang vi, gled vi, trillede og skred og ble under vilde skrik hængende snart i en busk her og en stubbe der, mens regnet ubarmhjertelig plaskede ned i strie strømme. Endelig var vi nede av fjeldet og nu havde vi da ialfald vei. Nu var det ikke længer deilig å være ute i den frie natur. Herrene var ubehagelige og vi stakkels damer græd mens vi løb hjemover alt det vi orket, idet en spåede seg en lungebetendelse og andre en anden sygdom av den lykksalige tur. Da vi kom nedover i Gjerpen, kom folk ut i dørene og stirrede efter oss, og tenkte skikkerlig litt av hvert om oss, slik som vi så ut, og da vi kom til byen, vente alle mennesker seg i gatene og gloede efter oss.