2020-01-30


Skisport i Gjerpen


Rundt 140 mennesker fylte Menstad bydelshus 30. januar for å høre Olav Doksrød fortelle om skisport i Gjerpen i gamle dager. Og de ble ikke skuffet, for Doksrød hadde mye å fortelle.


Han viste bilde av Hjalmar Johansen og venner, som var på skitur til Skrehelle (men bildet var tatt med kunstige kulisser i fotografens studio på slutten av 1800-tallet!), han fortalte om kronprins Olav som hoppet – og falt i begge omganger – i den fryktede bakken i Gunborgdalen, om Ruud-brødrene fra Kongsberg som deltok i renn i Storhaugbakken, og om hopperen som på vei hjem fra rennet ikke klarte svingen i tunet til Olavs besteforeldre, og braste rett inn i huset der familien nøt søndagsmiddagen. Han fortalte om store og små hoppbakker og alpinbakker, om spennende langrennskonkurranser og om legendariske skiløpere som Gregorius Gravli, Martin Haugerød, Otto og Arthur Høgli og Steinar Marker.


Han viste også bilde av Mary Rønningen i flott svev. Bildet var fra slutten av 40-tallet da hun var med i en rekke hopprenn. Ekstra stas var det jo at godt voksne Mary var på plass blant publikum, sammen med etterkommere av flere av skiløperlegendene som Doksrød snakket om!