2021-09-02


Kveldstur til Løvenskiold-Fossum og jernverksmuseet.

Ca 50 medlemmer stilte opp i borggården hos Løvenskiold-Fossum i et strålende og varmt høstvær torsdag 2. september. Vel utstyrt med munnbind og medbrakte campingstoler fikk vi høre historien om Løvenskiold og jernverket.

Forhenværende lærer Nils Hoppestad fortalte om oppstarten av verket i 1538 hvor bergmesteren Hans Glaser på kongens vegne ankom Gjerpen og etter hvert startet opp gruvedriften. Hoppestad gikk gjennom de forskjellige periodene av eiere, som Jernkompaniet, Børting og svigersønnen Fien, til Løvenskiolds ankomst på 1730-tallet og framover til vår tid. Fossum Jernverk var i Børtings tid (1669-1702) Danmark/Norges største våpenleverandør i form av kanoner og kuler.

I 1734 ble jernverket kjøpt av bl.a. Herman Leopoldus (adlet som Løvenskiold) og Deichmann-brødrene, og fra 1739 til våre dager har Løvenskiold-familien stått som eiere. Jernverket ble nedlagt i 1867.

Hoppestad konsentrerte seg mye om de forskjellige Løvenskioldene som Herman og Severin, og deres arbeid både for jernverket og forhold i Norge.

Deretter var det mulighet for å bese museet med modeller av jernverket og gamle ovner, samt jaktrommet og ikke minst de mange flotte vognene som var blitt restaurert og var stilt ut i sidebygningen.
Klokken 20 var det slutt og alle kom seg velberget ut før porten stengte.